Çocuğunuzun Öz Güven Gelişimi için Neler Yapabilirsiniz?
* Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin. Onlara olan sevginizin başarı ya da başarısızlıklarına bağlı olmadığını ve ne olursa olsun onları daima seveceğinizi söyleyin.
* Sizin çocuğunuza verdiğiniz değeri ve güveni hissettirdiğiniz ölçüde çocuğunuzun da öz güveni artacaktır. Çocuğunuza değer veren bir ilişki, doğal olarak onun öz güvenini artırır.
* Koşullu sevgi çocuklarda korkuların, bağımlılıkların ve öz güven sorunlarının oluşmasına neden olur. Çocuklar yaptıkları şeyler yüzünden değil, kendileri oldukları için sevdiğini hissetmelidir.
* Çocuğunuzla ilgili problemler elbette yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda yaptığınız konuşmalarda onu suçlamadığınıza ya da onun karakterini eleştirmediğinize emin olun. Yanlış olanın kendisi ya da hissettiği şey değil, davranışı olduğunu anlamasını sağlayın. Bu şekilde yaklaşıldığında çocuklar istenmeyen davranışı değiştirmek için daha çok çaba sarf ederler.
* Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışı ile ona olan sevginizden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışları nedenleri ile vurgulayabilir ve çözüm için birlikte yeni kararlar alabilirsiniz.
* Beklentilerinizin çoğunuzun seviyesinde olduğuna emin olun. Her çocuğun kapasitesi farklıdır. Ulaşabileceği hedefler amaçlaması için ona yardımcı olun.
* Çocuğunuzu gerçekten dinleyin, dinliyormuş gibi yapmayın. Bunu hemen hisseder. Eğer bir işiniz varsa beklemesini ve birazdan onu dinleyeceğinizi ifade edebilirsiniz.
* Onunla konuşurken göz teması kurmaya özen gösterin. Bu onun kendisini önemli hissetmesine neden olur. Konuşma başlamadan önce onu kucağınıza alabilir ya da onun mesafesinde oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız onun karşısında bir güç olduğunuz imajını yaratabilir. Söylediklerini anladığınızı belli etmek için onay işaretleri verin. (başınızı sallamak,hıı..hıı.., evet , seni anlıyorum gibi )
* Ona söz hakkı verin ve görüşlerini saygı ile dinleyin. Haksız olduğu bir konu söz konusu olsa bile dinlenmeye hakkı var. Kendi duygularını, düşüncelerini tanımalı ve özgür bir ortamda bunu her zaman söyleme hakkı olduğunu bilmeli. Kendisini rahatlıkla ifade edebilen bir çocuk kendisine çok daha fazla güvenir.
* Sorunlarını çözmek için kendisi çaba göstermelidir. Zorlandığı anlarda çözümü onun yerine siz yapmayın sadece ona yol gösterin. Çözümü kendisinin bulabildiğini ve yapabildiğini görebilsin.
* Söz verdiğiniz şeyleri mutlaka yapın. Yapamıyorsanız bile mutlaka bunun nedenini ona açıklayın. Mümkünse o sırada yerine başka bir şey yapın ve söz verdiğiniz şeyi en kısa sürede gerçekleştirin. Örneğin parka gitmeye söz verdiyseniz fakat o gün hava şartlarından dolayı gidemiyorsanız. Bunu ona açıklayın ve parka gitmek yerine birlikte başka bir aktivite yapmayı teklif edin. Sözünüzü tutmanız çocuğunuzun size güvenmesi için çok önemlidir. Unutmayın ki, ailesine güvenemeyen bir çocuk ne kendine ne de başkalarına güvenebilir.
* Olumlu davranışlarını (büyük veya küçük fark etmez) takdir edin. Ancak siz onu takdir ettikçe, o da kendini takdir etmeyi öğrenebilir ve bu şekilde kendine olan güveni ve sevgisi gelişir.