top of page

Çocuğumun Dikkat Gelişimini Desteklemek İçin Ben Nelere Dikkat Edebilirim?


Çocuğunuzun gün içinde yeterince hareket ettiğine emin olun. Çünkü çocuklar doğası gereği biz yetişkinlere göre çok daha fazla harekete ihtiyaç duyarlar. Yeterince hareket edemeyen, fazla enerjisini deşarj edemeyen çocuk için dikkatini toparlayabilmek daha zordur. Hareketli aktivitelerin özelliklerinden biri de çocuğun görsel, işitsel, dokunsal ve kinestetik dikkat gelişimine katkı sağlamasıdır. Çocukları mümkün olduğunca anlamaya çalışmak ve her şeye ‘hayır' dememeye de özen göstermek önemli. Çünkü çocuklar dünyayı dokunarak keşfederler. Keşfetmeye çalıştığı şey üzerinde de dikkatlerini yoğunlaştırırlar. Bu nedenle çocuğun güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde, bu keşif alanına izin vermek gerekiyor. Çocuğunuzun televizyon ya da tablet kullanım süresini sınırlı tutmanız önemli. Çocuğunuzla izlediği şey hakkında konuşarak, ona sorular sorabilir etkileşiminizi sürdürebilirsiniz.

Dikkat gelişimi için sizin de çocuğunuza alan tutmanız çok önemli. Yani siz onunla vakit geçirirken, oyun oynarken, sohbet ederken tüm dikkatinizi ona vermeniz, göz kontağı kurmanız, dingin bir enerjide olup yaptığınız şeye odaklanmanız, ona da bunu deneyimleyebilmesi için alan tutmak oluyor. Aslında çocuklar bizlere göre anda kalmayı ve yaşı doğrultusunda kısa sürelerle de olsa bir şeye tamamen odaklanmayı daha iyi beceriyorlar. Fakat bir şeye dikkatimizi verebilmemiz için zihnimizde ve etrafımızda çok fazla farklı uyaran olmaması gerekir. Ancak zihnimiz sakinken bir şeye tam olarak odaklanabiliriz.

Çocuğun hayatında sürekli olarak koşturma halinde olan, onunla oynarken, sohbet ederken, herhangi bir aktivite yaparken bile dikkatini toparlayamayıp aynı anda bir sürü şeyi düşünüp yapan, dinginlik yerine daha kaotik bir enerjide olan bir yetişkinin çocuğuna bu alanı tutması mümkün değil. Genelde bu tarz ebeveynlerin çocukları da, sürekli bir şeylere yetişmesi gerekiyormuş gibi hisseden, odağını tek bir şeye veremeyen, dikkati dağınık, kendini duyurabilmek için hızlı ve belki de yüksek sesle konuşma ihtiyacında olan çocuklar haline gelebiliyor. Bu nedenle her zamanki gibi çocuğunuza öğretmeye çalıştığınız ya da geliştirmesine destek olmak istediğiniz bir şeyi siz kendi hayatınızda ne kadar uyguluyorsunuz buna da bakmayı ihmal etmeyin. Çünkü çocuklar duyduklarından çok gördüklerini taklit eder ve hissettikleri doğrultusunda hareket ederler.


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page