Sohbet Etmenin Çocuğunuzun Gelişimi Üzerinde Sihirli Bir Etkisi Var!
Yıllardır ailelere çocuklarının zihinsel, sosyo-duygusal ve dil gelişimleri için ısrarla önerdiğim şeylerden biri karşılıklı sohbet etmeleriydi. Yapılan araştırmalarla birlikte bunun önemi kanıtlanmış oldu. :) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’de yapılan araştırmalara göre, bir yetişkin ile bir çocuğun sohbeti sırasında çocuğun beyninin değiştiği, beyninin bazı bölgelerini o esnada çok daha kullandığı dolayısıyla geliştirdiği ortaya çıktı. Aynı zamanda karşılıklı konuşmanın, dil gelişimi konusunda kelime dağarcığının genişliğinden bile daha önemli olduğu bulundu. 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklarla yapılan bir çalışmada, daha çok karşılıklı konuşan çocukların, beyin fizyolojisi ve dil becerilerinin gelişiminin daha yüksek olduğu görüldü. Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarından biri olan, Rachel Romeo, önemli olanın sadece çocuğa bir şeyler anlatmanın olmadığını asıl önemli olan şeyin onunla birlikte karşılıklı konuşmak olduğunu belirtiyor. Beyin ve bilişsel bilim profesörü John Gabrieli ise, ebeveynlerle yapılan sohbetin beynin biyolojik gelişimini etkileyişinin neredeyse sihirli bir şey olduğunu dile getiriyor.
Araştırmacılar, aynı zamanda karşılıklı konuşma sırasının miktarı ile çocuğun kelime dağarcığı, gramer bilgisi ve sözel akıl yürütme becerilerini içeren dil becerisi başarısı arasında da ciddi bir ilişki olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra interaktif sohbetin, karşıdaki insanın ne söylemeye çalıştığını anlama ve ona uygun bir şekilde yanıt verme dahil olmak üzere çocuklara daha fazla iletişim becerisi alıştırması yapması için fırsat sağladığı düşünülüyor. “Bir çocukla diliniz damağınız kuruyana kadar konuşabilirsiniz, ama eğer onunla etkileşimde değilseniz ve çocuğun ilgilendiği şey hakkında karşılıklı bir konuşma düeti yapmıyorsanız, o zaman ona ihtiyacı olan dil işleme becerilerini kazandırmıyorsunuz demektir. Eğer sadece dinlemesi yerine çocuğu da katılımcı bir şekilde konuşmaya dahil edebilirseniz, daha iyi dil becerileri edinmesini sağlamış olursunuz.” diyor araştırmacı Golinkoff.
Bu nedenle çocuğunuzla karşılıklı olarak keyif aldığınız, interaktif bir sohbet içinde olmanız çok önemli. Uzun zamandır çocuklarla çalışan bir uzman olarak, ailesini hiç tanımadan yalnızca bir çocukla konuşarak, o çocuğun evde böyle bir sohbet ortamı içinde olup olmadığını çok rahat bir şekilde görebiliyorum. Bahsedilen tarzda sohbet ortamının sıklıkla yaşandığı evlerde büyüyen çocukların çoğu zaman zihinsel ve dil gelişimlerinin yanı sıra kendini ifade edebilme becerileri, iletişim becerileri, sosyal ve duygusal becerileri de yaşıtlarının ilerisinde oluyor. Sadece sohbet etmenin, bu kadar çok alana etki ediyor olması önemini daha da arttırıyor. Bu nedenle çocuklarınızla oyun oynamanın yanında bol bol sohbet etmenizi de öneririm.