Çocuğumu Televizyon Karşısından Ayırdığımda ya da Tableti Elinden Aldığımda Çok Tepki Gösteriyor

Sınır koyarken çocuğunuzun ihtiyacını anlamak en önemlisi. Örneğin televizyon izleme saati bittiğinde bazen aileler televizyonu bir anda kapatabiliyor. Çocuk da buna tepki gösterince basit bir sınır koyma eylemi krizle sonuçlanabiliyor. Ve aile çocuğunun televizyona bağımlı olduğunu düşünebiliyor. Halbuki, siz kendinizden yola çıksanız, hoşunuza giden bir filmi izlerken biri gelip bir anda bitti diyerek televizyonu kapatsa ne hissedersiniz? Muhtemelen sinirlenirsiniz ama kumandayı alıp tekrardan açabilirsiniz. Çocuk bunu yapamayınca sinirlenip, daha şiddetli bir tepki gösterebilir.
Bunun yerine, televizyon izleme saatini baştan çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Hatta akrep ve yelkovanı olan bir saatten süreyi çocuğunuza gösterebilirsiniz. “Uzun olan çubuk buradan şuraya geldiğinde tv izleme saati bitecek, ben sana gene biraz daha öncesinden haber vereceğim. O sürede rahatça seyredebilirsin. Bugünkü tv izleme saati bitince televizyonu kapatacağız. Ama yarınki tv izleme saati geldiğinde tekrardan açacağım, sen de tekrar izleyebileceksin.” Gibi bir açıklama yapabilirsiniz. Tabii her seferinde bu kadar uzun anlatmanıza gerek yok. Başlangıçta birkaç sefer çocuğunuz iyice anlayıp, bu yeni sisteme alışana kadar anlatmanız iyi olacaktır. Daha sonra kısaca hatırlatmanız yeterli olacaktır. Ve sürenin bitişinden 5 dakika kadar önce mutlaka çocuğunuza bitmek üzere olduğunu hatırlatın. Hatta o 5 dakikada siz de onunla izleyin, onun dünyasına girin ve onunla konuşarak sohbet ederek kapatın. Böylece kendini yalnız hissetmeyecek ve o geçiş daha kolay olacaktır. Eğer isterse kapatma düğmesine çocuğunuz da basabilir. Kendi yapabilecek olması, durumu daha cazip bir hale getirebilir.
Kapattıktan sonra izledikleri hakkında sohbet edebilirsiniz, izlediklerini size de anlatmasını isteyebilirsiniz. Bunu da tv izleme saati sonrasında bir ritüele dönüştürebilirsiniz. Bu şekilde hem dil hem de zihinsel gelişimini desteklemiş olacaksınız. Aynı zamanda sizinle sohbet ettiği için televizyon izleme saati sonrası da, çocuğunuz için daha keyifli bir hale gelecektir. Kalan son 5 dakikayı ya da tüm süreyi dilerseniz kum saati ile de çocuğunuza gösterebilirsiniz. Bu da ona oyun gibi gelebilir ve daha çok hoşuna gidebilir. Bu süreci bu kadar uzun anlatmamın sebebi, verdiğim alternatif çözümü birçok farklı konuda da kullanabilirsiniz. Örneğin parktan bir türlü çıkmak istemeyen çocuğunuz için, telefon ya da tabletten oyun oynamayı bırakamayan çocuğunuz için, evde oyun oynamayı bırakmak istemediği için bir türlü dışarı çıkartamadığınız ya da yemek sofrasına oturtamadığınız çocuğunuz için benzer çözümler üretebilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzun o anki duygusunu ve ihtiyacını anlayıp, sınır koyarken bunları göz ardı etmeden bir yaklaşımda bulunmak.