MONTESORRİ EĞİTİMİ
İtalya’nın ilk kadın doktoru olan Dr. Maria Montessori, kendi ismi ile anılan ilk “Çocuk Evi”ni 1907’de Roma’da açmıştır. Ve kendi adıyla anılan eğitim programını oluşturan kişidir. Montessori eğitmi özgüven, insiyatif alma, ne istediğini bilme ve uygulama, bireyselleşme, düzen, odaklanma, yardımlaşma ve başkalarına karşı saygıyı öğrenme gibi konular üzerine kurulu bir sistemdir.
Dr. Montessori çocukta bir yeteneği kazanmayı sağlayan ve bu yeteneğin kazanılması ile son bulan duyarlılık dönemlerini keşfetmiştir. Bu duyarlılık dönemlerinin gereklerine göre davranılmayınca yeni bir yeteneği ya da beceriyi keşfetme olanağının zorlaştığını söylemektedir. Bu nedenle bazı bilgi ve becerilerin çocuğun duyarlılık döneminde verilmesi ve desteklenmesi önemlidir. Çünkü duyarlılık dönemlerinde çocuk yetişkinin bilinçli zihninden farklı olarak emici zihin olarak adlandırılan bilinçsiz bir aşamada öğrenir. Montessori eğitim sistemi de çocukların duyarlılık dönemleri göz önüne alınarak bu dönemlerdeki ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kurulmuş bir sistemdir.
Çocuğun duyarlılık dönemlerini anlamanın ve ona göre davranmanın en iyi yolu onun ilgi duyduğu alanları, merak ettiği ve denemek istediği konuları fark edip bunları desteklemektir. Hani yürümeye başlayan çocuk kendi başına yürümek ister, çatal kullanmayı öğrenirken kendi denemek ister, merdivenden inip çıkarken kucakta olmak yerine kendi yapmak ister ya da bir kutunun kapağını kendi açmak ister, ayakkabılarını kendi giymek ister… işte böyle anlarda çocuğunuzun bu isteklerini göz ardı etmemeniz, konuyla ilgili ne kadar yavaş olsalar da, döküp saçsalar da, bazen beceremeseler bile denemelerine izin vermeniz ancak gerekli noktalarda ona rehberlik etmeniz çok önemli.
Bu tarz şeyleri sürekli onun yerine yaparak aslında ona yardımcı olmuyorsunuz tam tersi belki de farkında olmadan çocuğunuzun o konuyla ilgili duyarlılık dönemini kaçırmasına neden oluyorsunuz. Dr. Montessori çocukların bazı becerileri geliştirmek için olan duyarlık dönemlerinden bahsetmiştir. Tabi ki her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Bu nedenle bu genel dönemlere sıkı sıkı bağlı kalmaktan çok çocuğunuzun duyarlılık dönemlerini sizler gözlemleyip onu kendi hızına göre destekleyebilirsiniz.
MONTESSORİ EĞİTİM SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ:
* Montessori sistemi çocuğun kendi başına ve grup içinde öğrenme becerilerini geliştiren bir sistemdir.
* Her çocuğun kendi doğal gelişimine saygı gösteren, yapmaya hazır olmadığı şeyler için çocukları zorlamayan bir sistemdir.
* Öğretmen çocuk yerine bir şeyler yapmaktan ziyade yol gösterici bir rehber rolündedir.
* Sistemin kendisi çocuğun iç disiplinini sağlamayı öğrenmesini hedefler.
* Montessori sisteminin kendine ait oyuncakları vardır.
* Bu oyuncaklar sayesinde çocuğun bir çok bilgi ve beceriyi kendisinin oyun esnasında keşfederek öğrenmesi amaçlanır.
* Bir çok duyuya hitap eden Montessori materyalleri sayesinde çocuk fiziksel keşifler yapabilir.
* Çocuklar yaş gruplarına göre ayrılmaz.
* Çocukların birbirlerine bir şeyler öğretmeleri teşvik edilir.
* Aynı zamanda farklı yaş grubunda çocukların bir arada olması da birbirlerini örnek alarak öğrenmelerini kolaylaştırır.
* Çocuk kendi öğrenme sürecini kendi başlatır.
* Çocuk kendi çalışmasını kendi seçer.
* Seçtiği alanda istediği kadar çalışmakta özgürdür.
* Çocuğun bireyselleşme sürecini destekler.
*Çocuğun öz güven gelişimini destekleme açısından oldukça başarılı bir sistemdir.